Novi rezervoar 24
71000 Sarajevo

}

Pon – Sub: 7:30 – 16:30
Ned: Zatvoreno

LOGIN

Uzgajivači junadi u Bosni i Hercegovini, ali i poljoprivredni proizvođači, obratili su se prošle sedmice Vijeću Ministara BiH, u cilju informisanja da se u momentu svjetske pandemije i katastrofe, u našu zemlju, unosi potencijalna zaraza putem uvoza svježeg crvenog mesa iz najugroženijih područja dok domaća živa stoka treba da “crkava” po stajama jer su dobavljači stočne hrane i žitarica već uveliko digli cijene istih.

Podsjetili su da je naša zemlja proizvođač mesa koje se čak i u ovim trenucima izvozi u Republiku Tursku, uz molbu da se hitno ograniči i zaustavi unošenje virusa u BiH pod maskom snadbijevanja stanovništva jer smo u suprotnom i sami odgovorni, te da se u funkciju stave unutrašnje rezerve koje proizvođači mogu da ponude. 

BiH ima dovoljno resursa

Šta o ovoj temi misle uzgajivači junadi, pitali smo Murisa Mujanovića, prerađivača u mesnoj industriji. Prema njegovom mišljenju, radi se o tome da naša zemlja posjeduje dovoljno resursa da bi bar 70 – 80 % sopstvenih potreba u proizvodnji hrane mogla da zadovolji iz vlastite proizvodnje.

Mislim da se može reći da su dobavljači uredno snabdjeveni sa dovoljnom količinom sjemena i sadnog materijala i da se količine vještačkog đubriva sasvim dovoljne za potrebe BiH. U svakom slučaju, u našem bližem okruženju imamo respektabilne institute koji se bave proizvodnjom sjemena tako da u svakom slučaju to nije i ne može predstavljati problem“, smatra Mujanović.

Imamo dosta zapuštenih površina

Kako kaže, takođe imamo i fabriku za proizvodnju vještačkog djubriva u neposrednoj blizini granice tako da ni to nije problem. U ovom trenutku bi bilo neophodno da se sve raspoložive površine podvrgnu hitnom tretmanu i pripremi za sjetvu jer je zbog dugogodišnjeg zanemarivanja domaće proizvodnje, došlo do situacije da imamo dosta zapuštenih površina.

Lično mislim da bi ovo trebalo biti prioritet i čak predlažem da se uvede jedna vrsta radne obaveze na sjetvi, uz pomoć civilne zaštite. Ovaj problem se neće riješiti brzo i postoji velika vjerovatnoća da nas čeka teška i gladna zima“, procjenjuje ovaj proizvođač.

Kompletan sadržaj intervjua možete pročitati na portalu Agro klub,