Adresa

Novi rezervoar 24
71000 Sarajevo

}

Radno vrijeme

Pon-Sub: 7:30 – 16:30
Ned: Zatvoreno

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine i kulinarski specijalitet. Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima dugu tradiciju, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara. Recept i sastojci bosanskog lonca mogu se u određenoj mjeri razlikovati uglavnom u zavisnosti od regije do regije ali u svakom slučaju ovo jelo je kombinacija mesa i povrća. Najčešći sastojci bosanskog lonca su: junetina, janjetina, krompir, luk, bijeli luk, paprika, patlidžan, paradajz, so, biber, kupus i dr.

Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Iz kulinarske perspektive radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana. Priprema se tako da se u loncu meso i povrće postavlja naizmjenično u slojevima i uz dodatak vode kuha određeno vrijeme. Prvobitno se bosanski lonac spravljao u zemljanim odnosno keramičkim loncima, u kaminima ili ognjištima.

Bosanski lonac se smatra jednim od nacionalnih jela Bosne i Hercegovine.

Glavni sastojci

1 kg miješanog mesa (junetina, jagnjetina)
2 dl ulja (može i mast ko voli)
1 velika glavica luka
5 češnjeva bijelog luka
700 gr krompira rezanog na krupnije kocke
200 gr mrkve krupno rezane na kolutove
100 gr zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
100 gr kupusa grubo rezanog
100 gr paprike svježe (žuta, zelena, crvena)
100 gr graška
100 gr mahuna
100 gr bamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
100 gr paradajza ili nekoliko komada sitnog
100 gr tikvice krupno narezane
2 dl vina
1,5 l vruće vode
nešto soli i bibera

Priprema pravog bosanskog lonca

Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. Izbor mesa prepuštam ukusu i navikama. Bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako. Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju. U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće. Naliti vinom i vodom . Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata. Povremeno malko protresti sud.

Posluživanje bosanskog lonca

Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuhanju ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz ovo jelo prijace domaći hljeb i ljute fafarone.

Prijatno!

// Disable scroll zooming on Google map and bind back the click event //